Hatha Yoga & Yin Yoga

 
We wisselen lessen Hatha Yoga af met lessen Yin Yoga.
 
Hatha Yoga is het in evenwicht brengen van ademhaling en beweging. Deze vorm van yoga bestaat uit een dynamisch geheel van ademtechnieken en fysieke houdingen. Iedere les bestaat uit verschillende asana's (houdingen), die zorgen voor het versterken en openen van het volledige lichaam.  Het is een complete yogavorm die zowel de deur opent voor beginnende als gevorderde yogi's. Bovendien leer je er te ontspannen, zowel tijdens de zithouding, tijdens de verschillende asana's alsook tijdens de langere ontspanning in shavasana (lijkhouding). De ademhaling is de leidraad doorheen de les.
 
Yin yoga is een rustige vorm van yoga maar daarom zeker niet minder intens. Het gaat vooral over loslaten. Je neemt een houding aan voor enkele minuten, verkent je grenzen en komt dieper tot jezelf. Yin yoga werkt vooral op het soepel maken van gewrichten en bindweefsel.  Je laat je spieren helemaal los, wat moeilijk is voor iedereen de dag van vandaag. Het effect van Yin Yoga is een soepeler, energetisch stabiel en sterker lichaam. Het biedt een perfecte aanvulling bij de Yang stijlen, het stimuleert meridianen en organen en bereidt de geest voor op meditatie. Yin yoga heeft een goeie naam bij het behandelen van klachten zoals artrose, rugpijn en zo voort.
Het laat niet alleen je spieren los maar ook opgekropte emotie. Het brengt vrijheid in lichaam en geest.
 
Elke oefening of houding kan aangepast worden aan jouw specifieke noden. Het hele idee hierachter is dat je je eigen grenzen leert kennen: dat je jezelf dus niet in een bocht wringt die je lichaam misschien zelfs schade toebrengt. En die grenzen zijn voor ieder lichaam anders. Ook kunnen ze nog eens van dag tot dag verschillen voor hetzelfde lichaam. Eén ding is zeer belangrijk: je moet ten allen tijde mild zijn voor jezelf en je lichaam.
 

 

Yoga:

- verhoogt de conditie, kracht en flexibiliteit
- verbetert vitaliteit en energie
- verbetert het eigen lichaamsgevoel
- vermindert spanningen en pijn
- reduceert de ongemakken van het ouder worden
- brengt innerlijke rust en evenwicht
- helpt om beter met stress om te gaan
- verbetert de levenskwaliteit en mentale fitness
- bevordert moed, doorzettingsvermogen en concentratie
- versterkt het "gecenterd-zijn" en de mentale helderheid
- brengt lichaam, geest en ziel in harmonie
- opent nieuwe perspectieven en denkwijzen
- helpt gewoontes en gedragspatronen te herkennen en te herschikken
- verhoogt het zelfvertrouwen en het zelfbewustzijn
- beschrijft een ethische gedragscode
- geeft ruimte voor spirituele ontwikkeling
 
 
 
Locatie: Beekstraatkouter 78, 9031 Drongen (inkom via de rechterzijde van het huis)
 
Lessenrooster
 
 
Docente: Nina Kalnay