Waarom je beter zou stoppen met koffie

Gepubliceerd op 15 augustus 2022 om 11:16

Over koffie bestaat heel wat controverse. Is het nu ongezond of kunnen een of twee kopjes toch heilzaam zijn? Het staat vast dat koffie in elk geval een belasting vormt voor verschillende organen. Eveneens vernietigt koffie vitamines, verzuurt koffie het lichaam en zorgt een teveel aan koffie voor een opgejaagd gevoel. Samen met alcohol en geraffineerde suikers behoort koffie tot dé drie te vermijden stoffen. Koffie lijkt je lichaam goed te doen omdat je er even fitter door gaat voelen, maar in feite is koffie niets anders dan een tijdelijk oppepmiddel dat ook weer door het lichaam afgebroken moet worden.

Hier volgen alvast enkele goede redenen om te stoppen met koffie.

Koffie is slecht voor je maag en darmen

🍀Een teveel aan koffie en cafeïne beschadigen de maag- en darmwand. Zoals bekend is het darmstelsel een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Waarom zou je dat gaan overbelasten of zelfs beschadigen met te veel koffie?

Koffie vernietigt vitamines

🍀Koffie breekt vitamines af, met name vitamine B (onder andere B1, B2 en B12) en C. Vitamine C is onder andere een belangrijke antioxidant, is belangrijk voor het immuunsysteem en versterkt de ijzeropname in de darmen. Vitamine B1 speelt een belangrijke rol bij het geheugen. Vitamine B2 is belangrijk voor de stofwisseling (omzetten van vetten), ademhaling, voor een gezonde groei van huid, nagels en haar, en voor de vorming van rode bloedcellen. Ook vitamine B12 is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en het zuurstoftransport.

Koffie verzuurt het lichaam

🍀Binnen de natuurgeneeskunde gelden koffie, alcohol en geraffineerde suikers als de grote verzuurders van het lichaam. Hoe zuurder het lichaam is, hoe ongezonder. Stofwisselingsprocessen, energievoorziening, zuurstoftransport, alles in het lichaam is gebaat bij een gezonde zuurbase-verhouding. Een lichaam met een gezonde zuurbase-verhouding voert afvalstoffen en gif beter af.

Koffie vermindert de hoeveelheid opgenomen mineralen

🍀Koffie belemmert de opname van de mineralen, onder andere calcium en kalium. Calcium is nodig voor gezonde botten en gaat botontkalking tegen. Kalium is nodig voor een gezond zuurbase-evenwicht, vochthuishouding en bloedsuikerspiegel, en een gezonde bloeddoorstroming. Koffie verhoogt eveneens de zinkafscheiding. Zink hebben we nodig voor een goed werkende schildklier, prostaat, voor een goede werking van antioxidanten, en voor het immuunsysteem. Ook de opname van ijzer wordt verminderd door koffie, ijzer is nodig voor het zuurstoftransport. Koffie verhoogt ook de seleniumafscheiding uit het lichaam. Selenium (veel te vinden in noten) is een belangrijke ontgifter, met name doordat het de giftige metalen cadmium, arsenicum en kwik afvoert. Eveneens breekt koffie magnesium af, magnesium is zeer essentieel bij de energievoorziening in het lichaam.

Koffie bevat ook andere schadelijke stoffen

🍀Koffie en cafeïne stimuleert je en je wordt er even wat fitter van. Maar een teveel aan cafeïne kan voor hoofdpijn, slapeloosheid, trillerigheid en migraine zorgen. Echter, koffie bevat niet alleen het schadelijke cafeïne, maar ook andere schadelijke stoffen. Bijvoorbeeld de kankerverwekkende stof acrylamide, of het LDL-cholesterol verhogende cafestol, dat slecht is voor je hart en bloedvaten.

Koffie verhoogt de bloedsuikerspiegel op onnatuurlijke wijze

🍀Bekend is dat cafeïne de bloedsuikerspiegel enorm verhoogt. Koffie geeft namelijk de bijnieren een flinke push om adrenaline af te geven, welke de bloedsuikerspiegel doet verhogen. Dát is de energie die koffiedrinkers zo fijn vinden. Het suikerniveau stijgt gelijk in je hersenen. Vandaar dat we ook gelijk maar een zoete gevulde koek bij de koffie nemen. De alvleesklier moet op zijn beurt extra veel insuline produceren om alle suikers te verbranden. Dat lukt niet volledig, dus veel overtollige suikers worden omgezet in vet. Inderdaad, koffiedrinken maakt dik.

Koffie zorgt voor bijnieruitputting

🍀De bijnieren produceren cortisol, dit hormoon is nodig om ons extra alert te voelen in tijden van stress of ziekte. Het is dus mogelijk dat de bijnieren tijdens lange perioden van stress of ziekte “van nature” veel cortisol produceren en op die manier zwaar belast worden.

Koffie haalt de rust uit het lichaam die het nodig heeft

🍀Juist terwijl het lichaam in de ochtend rust nodig heeft, wordt het door koffie gedwongen om vol op het gas te gaan. Dit kan nooit gezond zijn. De nieren worden overbelast doordat ze extra veel vocht moeten afdrijven. Zoals gezegd verhoogt koffie het stresshormoon cortisol. Een teveel van dit hormoon zorgt voor concentratieproblemen en vermindert de bewegingscoördinatie. Uiteindelijk zorgt koffie op lange termijn voor een slechter geheugen en maakt je emotioneel minder stabiel. Maar nog belangrijker, door koffie te drinken geef je je eigen lichaam nooit de kans om echt tot rust te komen. Het lichaam moet eerst de ruimte krijgen echt moe te mogen zijn, alvorens het zich kan herstellen.

Bron: Mens en gezondheid

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.