Onze evolutie en de "mismatch" met onze huidige levenstijl

Gepubliceerd op 15 augustus 2022 om 11:20

De evolutie van de mens is al miljoenen jaar aan de gang, maar de laatste honderd jaar is wel het meest veranderd in onze moderne wereld. Er is zo veel gebeurd wat technologie en levensstijl betreft, dat het niet verbazend is, dat ons lichaam maar vooral ons brein het vaak “niet meer aankan”.

Mismatch 1: input

Vroeger leefde de mens in relatief kleine groepen van laat ons zeggen maximum 50 mensen. We moesten op de hoogte zijn van elkaar want het was van cruciaal belang om te weten of iemand ziek was, waar de leider verbleef of wanneer de medicijnvrouw terug kwam met verse kruiden voor je ziek kind.

Die “nieuwsgierigheid” en vooral het belang om van elkaar op de hoogte te blijven, zit diep geworteld in ons. Met het grote verschil, dat je vandaag 24/24 via alle mogelijke kanalen op de hoogte bent van alles en nog wat en dat onze sociale kring dus reuze groot is. Je kunt je voorstellen wat zo’n input doet met een mens: je harde schijf begint soms te roken. Dus burn-out is ineens wat eenvoudiger te verklaren, niet?

Mismatch 2: Efficiëntie

Vroeger moest de mens bvb zeer efficiënt eten. We wisten dat we niet elke dag eten zouden krijgen, dus we leerden om veel, vettig en glucoserijk te eten om daarna weer minstens een week zonder eten te kunnen. In onze moderne wereld is er altijd en overal eten. Als we willen, kunnen we de hele dag eten.

Ons brein is ook hier nog niet echt geëvolueerd, nee het is geconditioneerd en we willen veel, vettig en calorierijk eten, maar probleem is … ja, dat moet ik niet uitleggen zeker?

Mismatch 3: Negativiteit

De mens heeft geleerd om “achterdochtig” te zijn, om rekening mee te houden dat de mogelijkheid van een negatieve uitkomst 5 keer zo groot is, dan een positieve, want we wilden toch geen prooi worden. Als we bessen gingen plukken en hoorden iets ritselen achter een struik, was het beter om die struik te meiden, want de kans dat je opgegeten werd, was te groot.

Maar ook dit is in ons brein verankerd: negatief denken is dus 5 keer zo “gemakkelijk” dan positief denken. Dus ook niet verbazend dat zo veel mensen negatief denken of zelfs depressief zijn.

Niet echt rooskleurig - of toch?

We moeten inderdaad de moeite doen om ons brein te her-conditioneren, om bewust te filteren wat van 1000 jaar geleden is en wat nu van toepassing is en we hebben discipline nodig. Het goede is, dat BEWUST zijn niet zo moeilijk is, het begint allemaal met bewust worden van je adem, je lichaam, gevoelens, gedachten … en de rest volgt.

Conclusie: je bent goed bezig want je leest dit :-)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.